Anti-szekta: Egy portál az egyre jobban terjedő szekták veszélyeiről - Valamint vallástudományi ismeretterjesztés
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Szektákról általában
 
Segítség, tanácsok
 
Keresztény szekták
 
Álkeresztény szekták
 
Okkultista szekták
 
Fajgyűlölő szekták
 
Ősi szekták
 
Egyéb vallási szekták
 
Üzleti szekták, hálózatok
 
Vallástudományi fogalmak, meghatározások, leírások
 
Magánvéleményeim - Saját írásaim
 
Egyéb: Filozófia
 
Egyéb: Pszichológia
 
Egyéb: Szociológia
 
Egyéb
 
Szektás a családban/ismerősök között
Szektás a családban/ismerősök között
Tudomásod szerint van-e a családodban és/vagy ismerettségi körödben szektás?

Igen, van
Nem, nincs
Nem tudom
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Volt-e már dolgod szektásokkal?
Volt-e már dolgod szektásokkal? Találkoztál-e már szektásokkal?
Csak azt az egyet jelöld be, amelyik eset akár többször is megtörtént!

Igen, az utcán találkoztam velük
Igen, a lakásomba bekopogtattak
Igen, már jártam is szektában
Nem, sosem találkoztam még ilyen emberekkel
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Vallás
Felmérés, hogy az oldalt megtekintők milyen vallásúak?
Te milyen vallású vagy, milyen felekezethez tartozol, milyen világnézeted van?

Római katolikus
Evangélikus
Protestáns
Baptista
Adventista
Pünkösdista
Iszlám
Távol-keleti vallású
Egyéb
Ateista
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Életkor
Felmérés, hogy az oldalt meglátogatók melyik korosztályba tartoznak.
Mennyi idős vagy?

18 év alatti
18-25 év közötti
25-35 év közötti
35-45 év közötti
45-55 év közötti
55-70 év közötti
70 év feletti
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Iskolai végzettség
Felmérés az oldalt meglátogatók iskolai végzettségét illetően.
Milyen iskolai végzettséged van?

8 osztály
Szakmunkásképző
Gimnáziumi érettségi
Szakközépiskolai érettségi
Technikus végzettség (érettségi utáni szakképzés)
Főiskolai
Egyetemi
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Foglalkozás
Felmérés, hogy az oldalt meglátogatók milyen területen dolgoznak
Mely területen dolgozol?

Műszaki (mérnök, technikus, szakmunkás)
Telekommunikáció, informatika
Egészségügy
Idegenforgalom, turizmus
Közigazgatás, pénzügy
Oktatás, kutatás
Nemzetvédelem , büntetésvégrehajtás
Kultúra, művészet
Diák
Nem dolgozik, nyugdíjas
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Politikai hovatartozás
A honlap politikailag semleges, csupán a látogatók politikai irányultságát
hivatott felmérni ez a szavazó box!

szélső jobb
jobb
métsékelten jobb
közép
politikailag semleges
mérsékelten bal
bal
szélső bal
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
A lelki függőségről

Forrás: http://www.ujno.sk

Bernád Emese cikke a szlovákiai magyar nyelvű Új Nő című újságból.

A lelki függőségről

 

 

 

Volt egy fiú ismerősöm. Egyik napról a másikra megváltozott. Levágatta haját, a fején egy rövid sikhá maradt csak, vászonnadrágban és ingben kezdett járni. Elmaradtak a kártyacsaták, a borozgatások, a szalonnasütések — helyette ghíben sütött szamószát, csapátit és halavát evett. Hajnal négytől hatig a Haré Krisnát kántálta, könyvespolcán pedig már csak a Bhagavad-gítának jutott hely... Egyszer s mindenkorra csatlakozott a Krisna tudatúakhoz.

Vagy ott van egy másik ismerős asszony, aki szintén megtagadta korábbi életét. Egy vasárnap délelőtt összecsomagolt, és elhagyta férjét és kiskorú gyerekeiket. Ma már csak a dianetikában, a szellemi egészség modern tudományában hisz. Auditora segítségével lassan megszabadul engramjaitól és clearré válik. Vagyis megtisztított ember lesz, aki totális szabadságban él, határtalan emlékezőtehetséggel, magas intelligenciahányadossal... Az asszony a szcientológia rendíthetetlen híve.
 Egy nagypapa nem vett többé tudomást családjáról, mivel nem mentek el vele a Jehova Tanúinak gyülekezetébe. Azóta gyerekei és unokái nélkül éldegél ebben a (Krisztus trónja jutása és a küszöbön álló világvége közötti) korban — és ez már az idők végeztéig így marad. Gyerekei és unokái nem menekülnek majd meg ebből a megsemmisítő csatából, nem léphetnek majd be az „új világ“- ba, ahol ő ezer évig fog uralkodni Krisztus oldalán...


A keresztény tanítás (vagy inkább a történelmi egyházak) már nincsenek olyan hatással az emberekre, mint mondjuk száz évvel ezelőtt — mert maguk is válságban vannak. Az ember, aki lelki kapaszkodókat keres, ezért sokszor más irányba fordul. Egyre gyakrabban hallunk új egyházakról, szektákról, idősekről és fiatalokról, akik megtérnek. Ki mondja meg, hogy melyik a helyes út, mitől lesz szekta egy vallási irányzat?


Miroslav Lojda pszichológus az Állam és Egyházak Viszonya Intézetének munkatársa. Szakterülete a lelki manipuláció: tanácsadást nyújt a szekták áldozatai, valamint az áldozatok hozzátartozói számára.
 — Mit értsünk szekta alatt? Meghatározná pontosan, milyen vallási csoportokról van szó?
 — Szekta minden olyan totalitárius jellegű szervezet, amely a pszichikai manipuláció, illetve az erőszakos meggyőzés eszközeit használja fel a tagtoborzás során. A manipuláció eszközei első látszatra ártalmatlannak tűnhetnek (zene, tánc, ének), de módot adnak a visszaélésre. A szekták nem csupán vallási csoportosulások, lehetnek terápiás, politikai, üzleti érdekeltségeik is, imádhatnak valamilyen ideológiát, egy vezért vagy a pénzt.
 — Hogyan lehet bekerülni egy szektába?
 — A verbuválásnak több módja ismeretes. Az áldozatot megszólíthatják közvetlenül az utcán: elbeszélgetnek vele, könyvet, újságot adnak a kezébe. Meditációra invitálnak szórólapokon, amelyeken olyasmiket lehet olvasni, hogy „Elégedetlen az életével? Gondjai vannak a munkahelyén, magánéletében? Változtatni szeretne az életén? — akkor jöjjön közénk.“ A találkozókon kellemes a légkör, szól a zene, érdekes emberek vannak jelen. A végén elmondják, hogy ez csak egy bevezető előadás volt a széles nyilvánosságnak. Majd megadnak egy telefonszámot, ahol az érdeklődők további információkat kaphatnak. A kör egyre szűkül, újabb előadások, találkozók következnek — közhely, de egy szektába nem lehet belépni. Az ember észre sem veszi, és már nyakig benne van.
 — Mi az, amivel megfogják az áldozatot?
 — A zenén, az éneken, a táncon kívül sokat manipulálnak az idővel. Kevés időt hagynak az alvásra: 4-5 órát, fizikai munkát végeztetnek a tagjaikkal, akik testileglelkileg kifáradnak. Így nincs idejük, erejük elgondolkodni azon: hova megyek, merre tartok? A tagoknak csak a szervezet által kiadott könyveket és újságokat szabad olvasni. Néhány szervezet tagjai szigorúan zárt közösségben élnek, ahol tilos a televízió, a rádió, az internet, egyszóval mindenféle kapcsolat a külvilággal, még a levelezés is. A tagok többnyire párosan járnak-kelnek, így egymást is ellenőrzik. Tilos bármi másra gondolni, tilos bármi mással foglalkozni, mint amit a szabályok vagy a vallási vezető előír — tilos a kritika! Tudatosan elszakítják az áldozatot a külvilágtól, aki amúgy is bizonytalan, mankót keres a létezéshez: elhitetik vele, hogy a kinti világ rossz, erkölcstelen, hamis, és aki elhagyja a szektát, az elkárhozik.
 — Ki válik áldozattá? Bárkit beszippanthat egy ilyen csoport?
 — Mindenki áldozattá válhat, aki spirituális, lelki vagy érzelmi krízisben van, csalódott a papjában, az egyházában, vagy éppen keres valamit, ami reményt nyújt számára. Fokozott veszélyben vannak azok, akiknek problémáik vannak a munkahelyükön, a családjukban, a házasságukban. Krízishelyzetbe bárki kerülhet — és ezek a társulások megoldást kínálnak minden testi és lelki bajra.
 — Mi alapján ismerhetjük fel, hogy szerettünk egy szekta káros befolyása alá került? Melyek az intő jelek?
 — Bizonyos csoportosulások először az életmód megváltoztatását javasolják. Sok szekta egyforma öltözéket és hajviseletet követel meg a tagjaitól: ez az összetartozást jelképezi, a másság, a kiválasztottság hitét erősíti. A tagoknak azt tanácsolják, hogy ne fecséreljék magukat világi dolgokra, inkább minden erejüket és idejüket a társaság javára fordítsák, vagy hogy szakítsák meg régi kapcsolataikat. Elhitetik velük, hogy a családtagjaik a felelősek minden testi és lelki bajukért. Ha a szülők azt látják, hogy gyerekük életmódja hirtelen megváltozik, amögött szinte törvényszerűen valamilyen függőség van. Függőség kábítószertől, drogtól — vagy egy eszmétől.
 — Mit tehetnek ilyenkor a családtagok? Hogyan viselkedjenek, mit csináljanak?
 — Semmiképpen sem szabad a gyereket magára hagyni, szemrehányásokat tenni neki — ez a legsúlyosabb hiba, amit elkövethetünk. Sokat kell vele beszélgetni, hogy érezze: fontos számunkra. Közben próbáljunk minél több információt megszerezni a szektáról, amelyhez csatlakozott. Ez nem nehéz, mert az elején az áldozat szívesen beszél: meg szeretné osztani az elementáris élményt, ami érte. Fontos, hogy a családtagok ne zárkózzanak el. Ha kilátástalannak látják a helyzetet, keressenek meg egy tanácsadói központot: kérjék szakemberek, pszichiáterek és pszichológusok segítségét.
 — Ha azt mondjuk, hogy nem lehet be-lépni egy szektába, akkor nem lehet kilépni sem belőle...
 — A legegyszerűbb, ha az ember önként otthagyja őket. Ez akkor megy könnyen, ha még nem kötelezte el magát teljesen nekik. Később azonban már nagyon nehéz. A legrosszabb, ami az áldozattal történhet: ha kizárják. Egy szektatag hasonló tüneteket mutat, mint a drogfüggő. Szektatagnak lenni ugyanolyan függőséget jelent, csak éppen a szektatagság más jellegű: pszichikai, lelki függőség. Ha az áldozattól megvonják a „drogot“, vagyis ha eltiltják a társaságtól, esetleg kitagadják, idegileg összeomlik. Hiszi ugyanis, hogy a szektán kívül nincs igazság, a „kinti“ világ rossz — és íme, egyik napról a másikra elveszít mindent, amiben hitt és még mindig hisz. Sajnos, voltak olyan esetek, hogy a szekta kizárt egy tagot — aki ezáltal annyira kilátástalan helyzetbe került, hogy az öngyilkosságba menekült. Addigra ugyanis minden régi kapcsolatát felszámolta, egyedül maradt.
 — Mit tehet a szakember?
 — Létezik egy harmadik út, amit kilépési tanácsadásnak nevezünk. A módszert a nyolcvanas években kezdték alkalmazni az USA-ban. Nálunk még csak gyerekcipőben jár. Lényege, hogy a családtagok meghívnak egy szakembert haza, aki megpróbálja meggyőzni az áldozatot. Ha magát a család barátjának adja ki, akkor rejtett kilépési tanácsadásról beszélünk. Ha a szakember úgy látja, hogy felfedheti magát, akkor nyílt tanácsadásról. Érvényes, hogy a függő embernek — legyen az drogfüggő vagy szektafüggő — nyújtani kell valami pótszert. Itt hivatkozhatunk a munkájára, a családjára, a tanácsadó igyekszik feléleszteni az áldozatban a múltat, régi kötődéseket, érzelmeket. Bonyolult, hosszadalmas és nehéz munka ez!
 — Ha ennyire veszélyesek ezek a szekták, miért nem lehet korlátozni a működésüket?
 — A demokratikus országok alkotmányai szavatolják a szabad vallásgyakorlást — a korlátozás tehát az alapvető emberi jogok megsértése lenne. Amerikában eleinte a kétségbeesett szülők úgy próbálták megmenteni gyermeküket, hogy erőszakkal bezárták a szobába, vagy elvitték valamilyen távoli helyre. Végül őket büntették meg, mert emberi jogaiban, szabad mozgásában korlátoztak egy nagykorú állampolgárt. A kérdéssel azonban kiemelten foglalkoznak, az uniós országokban például már azt is mérik, milyen arányban válóok a házastárs vallási fanatizmusa. Mi itt még nem tartunk. A volt keleti blokk országaiban évtizedekig elnyomták az egyházakat, ezért a kérdést érzékenyen kell kezelni. De ha megnézzük például a Szlovák Információs Szolgálat honlapját, ott fehéren feketén olvashatjuk, hogy figyelik ezeket a csoportosulásokat, főleg a szcientológusokat és a munistákat.
 — Köszönöm a beszélgetést!

 

 

Bernád Emese

 

Ingyenes, magyar fejlesztésû online AI kalandkönyvek és szabadulószobák. Regisztrálj és játsz! Garantált szórakozás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ingyenes, magyar nyelvû nyomozós kalandjátékok lebilincselõ történetekkel és grafikával! www.cluequestgame.hu    *****    A nagy nyári melegben hûsöljetek a Vízibálon a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Szobafestõ Budapest területén, legyen szó tisztasági festésrõl, vagy komplexebb munkálatokról, mi rendelkezésre állunk!    *****    Svéd termék a legjobb áron! Regisztrálj vásárlónak és kapj egyszeri 2000 Ft-ot és 15% kedvezményt a katalógusból! Svéd    *****    Azariah - RAMPAPAPAM formabontó verzióban, hallgasd, likeold, mutasd meg a spanodnak is :D    *****    ClueQuest- Új, ingyenes online nyomozós játék! Fejtsd meg a rejtélyt, és találd meg a tettest!Gyere cluequest.gportal.hu    *****    Szobafestõ Budapest    *****    Svéd termékek!Csatlakozz hozzám és kapj 2000,- Ft kedvezményt-15% kedvezmény a katalógus árból!Parfümök, szépségápolás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168