Anti-szekta: Egy portál az egyre jobban terjedő szekták veszélyeiről - Valamint vallástudományi ismeretterjesztés
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Szektákról általában
 
Segítség, tanácsok
 
Keresztény szekták
 
Álkeresztény szekták
 
Okkultista szekták
 
Fajgyűlölő szekták
 
Ősi szekták
 
Egyéb vallási szekták
 
Üzleti szekták, hálózatok
 
Vallástudományi fogalmak, meghatározások, leírások
 
Magánvéleményeim - Saját írásaim
 
Egyéb: Filozófia
 
Egyéb: Pszichológia
 
Egyéb: Szociológia
 
Egyéb
 
Szektás a családban/ismerősök között
Szektás a családban/ismerősök között
Tudomásod szerint van-e a családodban és/vagy ismerettségi körödben szektás?

Igen, van
Nem, nincs
Nem tudom
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Volt-e már dolgod szektásokkal?
Volt-e már dolgod szektásokkal? Találkoztál-e már szektásokkal?
Csak azt az egyet jelöld be, amelyik eset akár többször is megtörtént!

Igen, az utcán találkoztam velük
Igen, a lakásomba bekopogtattak
Igen, már jártam is szektában
Nem, sosem találkoztam még ilyen emberekkel
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Vallás
Felmérés, hogy az oldalt megtekintők milyen vallásúak?
Te milyen vallású vagy, milyen felekezethez tartozol, milyen világnézeted van?

Római katolikus
Evangélikus
Protestáns
Baptista
Adventista
Pünkösdista
Iszlám
Távol-keleti vallású
Egyéb
Ateista
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Életkor
Felmérés, hogy az oldalt meglátogatók melyik korosztályba tartoznak.
Mennyi idős vagy?

18 év alatti
18-25 év közötti
25-35 év közötti
35-45 év közötti
45-55 év közötti
55-70 év közötti
70 év feletti
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Iskolai végzettség
Felmérés az oldalt meglátogatók iskolai végzettségét illetően.
Milyen iskolai végzettséged van?

8 osztály
Szakmunkásképző
Gimnáziumi érettségi
Szakközépiskolai érettségi
Technikus végzettség (érettségi utáni szakképzés)
Főiskolai
Egyetemi
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Foglalkozás
Felmérés, hogy az oldalt meglátogatók milyen területen dolgoznak
Mely területen dolgozol?

Műszaki (mérnök, technikus, szakmunkás)
Telekommunikáció, informatika
Egészségügy
Idegenforgalom, turizmus
Közigazgatás, pénzügy
Oktatás, kutatás
Nemzetvédelem , büntetésvégrehajtás
Kultúra, művészet
Diák
Nem dolgozik, nyugdíjas
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Politikai hovatartozás
A honlap politikailag semleges, csupán a látogatók politikai irányultságát
hivatott felmérni ez a szavazó box!

szélső jobb
jobb
métsékelten jobb
közép
politikailag semleges
mérsékelten bal
bal
szélső bal
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Jézus-mozgalom

Sokféle irományt teszek közzé az adott szektára vonatkozó modulban. A különféle irományok között egy vízszintes egyenes vonal szab határt.

A lap alján linkajánlások!


Forrás: Wikipedia

Jézus-mozgalom

A Jézus mozgalom (Jesus movement) az 1960-as évak hippi mozgalmának keresztény elemeket is tartalmazó, karizmatikus-vallási, kulturális irányzata, amely az Amerikai Egyesült Államokban jött létre.

Létrejötténk főbb motívumai

A mozgalom hívei „Jézus rajongók”nak, „Jézus embereknek” nevezték magukat. E mozgalom főbb jellegezetessége volt, hogy olyan, korábban drogfüggő hippiket toborzott, akiket a karizmatikus kereszténység gyakorlására vezetett. A mozgalom követői apokaliptikus hitelveket vallottak, és kommunákban éltek. A hippik stílusa és jellegzetességei közül sok mindent megtartottak, de megváltoztatták annak tartalmát pl.: a szabad szerelem tanítása Isten és emberek iránti szabad szeretet lett. A kifejezéseiket is átalakították („One Way”), az egyénre való összpontosítást Istenre való figyelésre változtatták. A „hulló sav” (dropping acid) kifejezést „Just drop Jesus”-ra változtatták. Smith és Lonnie Frisbee ex-hippi, aki az egyház "evangélistája" volt, valamint John Higgins, akik 1965-ben közösen létrehoztak egy kommunnát "Családi csodák" néven. The House Miracles Ennek keretén belül kezdték felkarolni a hippi mozgalomban csalódott fiatalokat. A legtöbb egyház az Egyesült Államokban visszautasította a „Jézus rajongókat”. Chuck Smith Charles Ward Smith, aki 1960-ban a pünkösdista International Church of the Foursquare Gospel lelkipásztora volt, támogatta őket. Chuck Smith a Calvary Chapel mozgalom mai legfelsőbb vezetője. Igaz ugyan, hogy Lonnie Frisbee volt kezdetben a Calvary Movement kulcsfigurája, neki köszönhető, hogy a Calvary Chapel Amerika szerte közismertté vált. Lonnie 1970-ben elhagyta a gyülekezetet, majd 1993-ban AIDS -ben meghalt, így a vezetőszerepben helyét Chuck Smith vette át. A "Jézus Mozgalom" egy olyan kulturális-vallási mozgalom volt, mely a Hippi Mozgalom után nemsokkal ahhoz hasonlóan „halt ki”, és idővel elvesztette kulturális jelentőségét, fontosságát. A társadalom időközben olyan mértékben változott meg, amellyel a Jézus Mozgalom nem tudott lépést tartani. Ebben szerepet játszott többek között a Jonestowni szekta tömeges öngyilkossága is (melynek tagjai közösségben, szintén kommunában éltek), sokakban rémületet és félelmeket keltett a kommunáris életmód eszménye. Ezzel magyarázható, hogy az 1980-as évekre a Jézus Mozgalom nagyobb része megszűnt. Illetve a Calvary Chapel, az "Isten Gyermekei" Children of God és a "Jézus emberek" kommuna Jesus People szervezetek keretei közé szorult vissza.

Chuck Smith Charles Ward Smith a Calvary Chapel (hazánkban Golgota Keresztény Gyülekezet néven ismert! ...a honlap szerk.) vallási közösség alapítója, elismert, legfőbb vezetője az Amerikai Egyesült Államokban.

Papi pályafutásának főbb motívumai:

Smith a Kaliforniai Venturában született 1927-ben. A diploma megszerzése után egy továbbképzésben vett részt a LIFE bibliaiskolában. Majd pappá szentelték a Pünkösdista Négyszegletkő Apostoli Hit Nemzetközi egyház (International Church of the Foursquare Gospel) pásztorként. Chuck Smidt 1965 decemberében az egyháznövekedési verseny és toborzótechnikák hatástalansága okozott csalódás után, valamint antikarizmatikus nézetei miatt 25 emberrel kiszakadt a Négyszegletkö szervezetből a Californiai Santa Ana-ba költözött. Miután Lonnie Frisbee az exhippi Jézusimitátorról interjúk és képek jelentek meg a Life, Newsweekben és Rolling Stone magazinokban. Ismerté, népszerűvé válásával, a Calvary Chapel név is ismerté vált, istentiszeteletei ezidőtájt heti 25,000 embert vonzott. Frisbee amerikaszerte kiváncsivá tette az embereket ezt kihasználva Smith kezdetben "The Word Today" rádióműsoron keresztül terjesztette el a tanítását. Chuck Smith híveinek hitét az sem rengette meg mikor 1978 ban 1981-re jósolta a világ végét és az nem jött el. Lonnie közreműködésével 2000-főre duzzasztotta a gyülekezetet, amelynek a Calvary Chapel nevet adták.

A "Jézus-mozgalom" részei

Calvary Chapel

A Calvary Chapel alapítója, Chuck Smith aki a 1960-as években kb 20-fős gyülekezettel kiszakadt az International Church of the Foursquare Gospel szervezetből. Magyarországon Golgota Keresztény Gyülekezet néven működik.

Calvary Chapel

A hippi mozgalom keresztény elemeket tartalmazó ágaként a 60-as években keletkezett és a 70-es évekre elterjedt az USA északi részén beszivárgott Európába is. Világszerte összesen 1300 gyülekezete van 53 országban (ebből több mint 1100 Amerikában). Központja a Kalifornia déli részén, Costa Mesa városban található.

Működési módszerei

 1. A CC Istentiszteletein a biblia újszövetségi részeinek fejezetről fejezetre való felolvasása történik, közbeékelt bibliaértelmezésekkel. A modern technika használata, tantételek terjesztésére.: Internetes honlapok, a Chuck Smith által írt könyveket több nyelvre lefordítva terjeszti.
 2. A CC saját rádióállomást üzemeltet.
 3. A The Centers for Apologetics „a hitvédelmek központjának” melynek hitvallása a CC hitvallásával azonos. A protestáns hitelveket valló nemzetközi valláskutató-központ és a CC, egymástól való függetlensége nem egyértelmű. Korábban különböző vallási közösségekről részletes ex tagok által hitelesített tanulmányokat készítettek melyeket, egyházi szervezetektől függetlennek feltüntetett kiadványaikban publikáltak illetve terjesztettek.

Szervezeti felépítés

 • A szervezet élén Chuck Smith áll.
 • Az ő felügyelete alatt ál a Calvary Chapel szervezeti vezetőségi segítségnyujtó közösség Calvary Chapel Outreach Fellowship (CCOF) -ez a szervezet áll a helyi gyülekezet vezetők felett és ők tartják a kapcsolatot a helyi gyülekezeti vezetők és Chuch Smith között.
 • Helyi gyülekezeti vezetők Local church's pastors
 • Helyi vezetőségi csoport a gyülezezeti vezető irányítása alatt áll
 • Alattuk áll a gyülezezetet látogatók köre

Üzleti tevékenység

Chuck Smith vezetése alatt a CC számos szervezetet hozott létre.

A CC működését segítő szervezetek

 • Maranatha! Zene Maranatha! Music - egy keresztény zenei kiadó vállalat
 • CSN, International - egy növekvő keresztény radió adó vállalat
 • Remény a gyermekekért Hope for the Children International- segély szervezet a szegény, belvárosi gyerekekért
 • Szó a máért The Word For Today - egy multi-média kiadó/rádio műsoraszóró vállalat
 • Maranatha keresztény főiskola Maranatha Christian Academy
 • Calvary Chapel középiskola Calvary High School
 • Calvary Chapel Bibliaiskola Calvary Chapel Bible College
 • Calvary Chapel a Szolgálat iskolája Calvary Chapel School of Ministry
 • The Centers for Apologetics CFAR A hitvédelem központja protestáns hitet védő nemzetközi szervezet

Teológiai gyökerek

Teológiai gyökerei a kálvinizmusig, a pünkösdizmusig, arminiánizmus , a hippi valamint a Jézus-mozgalom-íg nyúlnak vissza.

A mozgalommal kapcsolatos ellentmondások

 1. Az USA-ban ismert az erős katolikuselleneségéről is, valamint kritizálja a mormonizmust , az iszlámot és a protestantizmus fő irányvonalait képviselő egyházakat, ellenkezik a Jehova tanúi val is. Korábban egyéb vallásos csoportokat kultuszoknak és személyi kultuszoknak címkézte. Az ökumenizmus, a többi keresztény egyházzal való közösségvállalás hangsúlyozott, de ez elsősorban a CC-hez hasonló hitelveket valló felekezetekre korlátozódik. Az egyéb keresztény jellegű vallási irányzatokat „kereszténynek”, tagjaikat „testvéreknek” tartják ugyan, azonban ellentmondásosnak tűnik, hogy a CC ennek ellenére módszeresen támadja a saját hitvallásának ellentmondó vallási szervezeteket. Amerikában eleinte főleg olyan cikkekben írtak a CC ről, amelyek egyéb vallásos csoportok elleni könyvekben, publikációkban megjelenő támadásaikról szóltak. Calvary Chapel nemzetközi szinten különféle kritikák érték, azért mert a CC kritizál más keresztény vallásokat. Ők úgy fogalmaznak, hogy A Calvary Chapel támadásai egyéb felekezetek ellen "a Calvary Chapel különféle felekezeteket támadott meg" ,szombatisták, pünkösdistákat, katolikusokat, lutheránusokat, és a Word Faith Movenmentet.
 2. A cselekedetek jelentéktelenségét a CC a lutherizmus hagyománya szerint, és más pünkösdizmus alapjaira épülő felekezethez hasonlóan hangsúlyozza (könyveiben, prédikácókban, internetes honlapon), de a mozgalmukban a hippi mozgalom liberális szellemiségének nyomai is megfigyelhetők. Az Istennek való engedelmességet a CC elvben tanítja, viszont szerepét, jelentőségét leértékeli. Ebből következően biblikus kihívásokat nem tartalmazó tanítása, a hippi mozgalmak tanításához hasonlóan, népszerű, könnyen elfogadható üzenet, mely az üres, hiteltelen vallásoskodás benyomását keltheti, amelyben a hívők csak „szavaikkal vallják, de cselekedeteikkel tagadják Istent”.
 3. Christianity Today cikk, ami kritikus Calvaryvel szemben

Az "Isten Gyermekei" szex-kultusz

Az "Isten Gyermekei" The Children of God (COG) hippipünkösdista szexkultusz szervezetet melyet később hívták úgy mint "A szeretet családja", vagy "A Család", mai neve Family International, David Brandt Berg 1968-ben alapított az amerikai Californiai Huntington Beachben. A Jézus Mozgalom fontos részét képezte mely a pünkösdizmus karizmatikus tanait a hippi mozgalom illetve a szexuális forradalom tanaival Sex Revolution for Jesus! ötvözte. A gyülekezetben belül megengedett a házasságtörő heteroszexulis kapcsolatok. (Házasok egyedülállókkal, valamint egymás gyermekeivel). Az új tagoktól AIDS-tesztet kérnek, valószínüleg a szervezeten belüli szexuális kapcsolatok miatt. Leghíresebb tanításuk a "flörtölős halászat", flörty fishing , volt melyet ma már nem gyakorolnak. Ennek lényege az volt, hogy szexuális flörtöléssel kellett a szervezetbe "csábítani" idegeneket. Magyarországon a szervezet "A Család" néven működik.

Charles Manson

1969 ben a hippypünkösdista Charles Manson 9 gyilkosságot követett el.

"Jézus emberek" kommuna

Az úgynevezett "Jézus emberek" kommuna mára kölülbelül 450 fős közösség. Melyet Chicagó szegénynegyedében található Uptownnak nevetznek. A tagjai vagyonközösségben élnek, a szervezet által működtettett üzletekben dolgoznak. A bár a szervezet a "Jézus-mozgalom" részeként indult 1989 ban az Evangelical Covenant Churc höz csatlakozott.

„Jézus mozgalom” és a zene

A keresztény zene szorosan összekapcsolódott a Jézus Mozgalommal. Ez főleg a népzenét foglalta magába, de megtalálható volt benne a Punk rock, a keresztény metál, és az ezek közötti átfedések is. A Jézus Emberek mozgalomnak külön együttese volt, akik „Szolga”-nak nevezték magukat. Az ilyen fajta keresztény zene a 60-as évek Jézus mozgalmában indult útjánka. Több zenei együttes is létrejött a Jézus mozgalmon belül, akiknek tagjai később a mozgalom vezetőivé váltak (pl.: Keith Green). Ezek a zenekarok jórészt ma is léteznek, és szolgálnak a legkülönbözőbb felekezetekben.


A Család

A cikk az Apológia oldalán elérhető!


Linkek

A Család (The Family) hivatalos angol nyelvű oldala: www.thefamily.org

A Család volt tagjainak tapasztalatai:

Linda Berg: www.apologia.hu/religion/fam-berg.html

Ed Priebo & Dan Walsh: www.apologia.hu/religion/fam-priebe.html

A Jézus-mozgalom angol nyelvű honlapja: www.one-way.org/jesusmovement/index.html

A Calvary Chapel hivatalos angol nyelvű oldala: www.calvarychapel.com

A Golgota Keresztény Gyülekezet hivatalos oldala: www.golgota.hu

 

Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG