Anti-szekta: Egy portál az egyre jobban terjedő szekták veszélyeiről - Valamint vallástudományi ismeretterjesztés
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Szektákról általában
 
Segítség, tanácsok
 
Keresztény szekták
 
Álkeresztény szekták
 
Okkultista szekták
 
Fajgyűlölő szekták
 
Ősi szekták
 
Egyéb vallási szekták
 
Üzleti szekták, hálózatok
 
Vallástudományi fogalmak, meghatározások, leírások
 
Magánvéleményeim - Saját írásaim
 
Egyéb: Filozófia
 
Egyéb: Pszichológia
 
Egyéb: Szociológia
 
Egyéb
 
Szektás a családban/ismerősök között
Szektás a családban/ismerősök között
Tudomásod szerint van-e a családodban és/vagy ismerettségi körödben szektás?

Igen, van
Nem, nincs
Nem tudom
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Volt-e már dolgod szektásokkal?
Volt-e már dolgod szektásokkal? Találkoztál-e már szektásokkal?
Csak azt az egyet jelöld be, amelyik eset akár többször is megtörtént!

Igen, az utcán találkoztam velük
Igen, a lakásomba bekopogtattak
Igen, már jártam is szektában
Nem, sosem találkoztam még ilyen emberekkel
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Vallás
Felmérés, hogy az oldalt megtekintők milyen vallásúak?
Te milyen vallású vagy, milyen felekezethez tartozol, milyen világnézeted van?

Római katolikus
Evangélikus
Protestáns
Baptista
Adventista
Pünkösdista
Iszlám
Távol-keleti vallású
Egyéb
Ateista
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Életkor
Felmérés, hogy az oldalt meglátogatók melyik korosztályba tartoznak.
Mennyi idős vagy?

18 év alatti
18-25 év közötti
25-35 év közötti
35-45 év közötti
45-55 év közötti
55-70 év közötti
70 év feletti
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Iskolai végzettség
Felmérés az oldalt meglátogatók iskolai végzettségét illetően.
Milyen iskolai végzettséged van?

8 osztály
Szakmunkásképző
Gimnáziumi érettségi
Szakközépiskolai érettségi
Technikus végzettség (érettségi utáni szakképzés)
Főiskolai
Egyetemi
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Foglalkozás
Felmérés, hogy az oldalt meglátogatók milyen területen dolgoznak
Mely területen dolgozol?

Műszaki (mérnök, technikus, szakmunkás)
Telekommunikáció, informatika
Egészségügy
Idegenforgalom, turizmus
Közigazgatás, pénzügy
Oktatás, kutatás
Nemzetvédelem , büntetésvégrehajtás
Kultúra, művészet
Diák
Nem dolgozik, nyugdíjas
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Politikai hovatartozás
A honlap politikailag semleges, csupán a látogatók politikai irányultságát
hivatott felmérni ez a szavazó box!

szélső jobb
jobb
métsékelten jobb
közép
politikailag semleges
mérsékelten bal
bal
szélső bal
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Tömeghisztéria, tömegpszichózis

Forrás: Wikipédia

Tömeghisztéria

A tömeghisztéria a pszichológiában annak a jelenségnek adott név, amikor ugyanazok a hisztériás tünetek egyszerre egynél több embernél jelentkeznek. Rendszerint úgy kezdődik, hogy egyvalaki mások előtt hisztérikussá válik, majd ez a többiekre is átragad. Példa erre sok baleset, ahol az emberek irracionálisan viselkednek: sikoltoznak, rossz felé szaladnak stb.; vagy amikor egy ismeretlen bűnözőtől rettegő tömegnek ártatlan emberek válnak célpontjává. Másik gyakori tünete a tömeges rosszullét, amit gyakran a közösen átélt traumatikus élmény okoz. Egy ember émelygésének látványa fiziológiás alapon másokban is hasonló reakciókat válthat ki.

Tágabb értelemben tömeghisztériának mondhatóak bizonyos politikai, filozófiai, vallási nézetek elterjedése is. Egy eklatáns példa erre a rasszizmus.

Pánik, vagy váratlan esemény miatti tömeghisztéria

Politikai tömeghisztéria

Vallási tömeghisztéria

Sokszor a mindenáron való valahova tartozás az indítéka, de ezen kívül sokminden lehet. Lehet halálfélelemre építeni és lehet a tulvilági élet ígéretére. Világvége hirdetése. Ezeket jellemzően szektáknak nevezik, de a hagyományos vallások szervezeteinek tagjai sem kivételek. Jelentős számú pszichológusok megegyező véleménye szerint az így tagá váló emberek 60%-a krónikus érzelmi labilitással és identitászavarral küzd, éppen ezért oly kecsegtető számukra a hamis, de sokak számára vonzó szektaélet.

Meghökkentette az egész világot a 70-es években Guyana zöld erdejében fekvő kisvárosban, Jonestownban történt tömeges öngyilkosság. Jim Jones, a Nép Temploma elnevezésű vallási szekta feje több mint 900 embert vett rá a családtagja és saját élete kioltására. Ez egy közös szertartás keretében egy ciánkálit tartalmazó gyümölcsös itallal történt jellemzően önként, de a hívek egy része, például az anyák önként itatták meg méreggel gyermekeiket, majd követték őket a másvilágba.


Forrás: www.nana.hu

Tömeghisztéria

Gyorsabban és szélesebb körben terjed, mint gondolnánk. Hogy lehet az, hogy emberek százai cselekednek olyasmit, amit önszántukból sosem tennének meg? Elhagyják otthonaikat, hátat fordítanak a világnak, kifordulnak önmagukból. Vajon miben gyökereznek e féktelen indulatok?

Nap mint nap hallunk róla, mégsem tudatosodik bennünk, mi történik valójában. Tömegek hömpölyögnek végig az utcákon ugyanazt kántálva, ordítva, olykor sírva-átkozódva. Egy szívként lüktetnek a tüntetéseken, a választások viharában vagy épp vezetőik gyászolása közben. Az sem ritka, hogy áruházak megnyitóján tör ki a hisztéria a sorbanállókon, akik magukból kivetkőzve, egymáson át taposva próbálnak a bejárati ajtóhoz tusakodni. És ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen akkor még nem beszéltünk a különféle szektákról, akik többszáz fős tömegeket képesek uralmuk alatt tartani, és szinte minden elképzelhető szörnyűségre rávenni.


"Tagadd meg a bűnös világot és gyere közénk!"

A 70-es évek egyik legnagyobb vihart kavart eseménye kétségkívül a Guyana zöldellő erdejében fekvő kisváros, Jonestown tömeges öngyilkossága volt. Jim Jones, a Nép Temploma elnevezésű vallási szekta feje több mint 900 embert vett rá, hogy sötét szertartása keretében egy ciánkálit tartalmazó gyümölcsös itallal egyszerre, önként dobja el magától az életet. Jim Jonest "gyógyító" prófétának tartották az emberek, aki (saját elmondása alapján) nemcsak halottakat támasztott fel, de elhitette velük, hogy a világ bűnös és csak kegyetlenséggel, bánattal, betegséggel sújtja az embereket. Más kérdés, hogy miért támasztott fel bárkit is, ha utána másokat a halálba kényszerített? És talán arról sem érdemes vitát nyitni, hogy a szekta követőitől begyűjtött "értéktelen" vagyona közel 11 millió dollárra rúgott. 
A hazug, beteg elméjű vezető híveinek hitük megerősítését a legdrágábbal, az életükkel kellett bizonyítaniuk. Az anyák önként itatták meg méreggel gyermekeiket, majd követték őket a másvilágba. Azon keveseket pedig, akiken felülkerekedett a józan ész és az élni akarás ereje, a prédikátor embereinek puskagolyója vagy a méregkeverő ápolónők injekcióstűje segített jólétre szenderülni. A kaliforniai Oakland város engedélyével tömegsírt nyitottak az elhunytaknak.
A pszichopata, szexuálisan aberrált Jones ténykedését a kaliforniai hatóságok nem vették komolyan, ezért nem is tettek lényegesebb ellenlépéseket a szektakérdés ügyében. Egészen a tragédia napjáig, amely meghökkentette az egész világot. A történtek után az illetékes kormányban is felmerült a kérdés: hogyan történhetett ilyen szörnyűség a technika, a tudományok és a kommunikáció egyre fejlődő világában? Sajnos a kérdés lezáratlan maradt, a tudósok, pszichológusok, az egyházi vezetők pedig csak találgatni tudnak.

Valahova tartozni - mindenáron?

Hiszékenységünk parttalan. Az ember társas lény, akinek szüksége van a harmóniára. Sokaknak ez megadatik, sokaknak viszont nem. Árvák, elvált szülők kallódó gyermekei, kilátástalan életük elől menekülő fiatalok, magukra maradt idős és beteg emberek és érzelmi biztonságra vágyók százai lesznek napjainkban is szekták áldozatai, amelyek korántsem biztos, hogy lelkük üdvét szolgálják. Sajnos azonban ezen szerevezetek megfelelő vonzerővel rendelkeznek ahhoz, hogy illatos, ám gyilkos virágként magukhoz vonzzák az elesetteket. Először jól érzik magukat, boldogok, hogy "családra", megértésre, szeretetre találtak. Észre sem veszik, hogy megszűnt körülöttük a világ, hisz bekebelezte őket egy lélekölő közösség, ahol ritkán adnak retúrjegyet. Elveszik ingóságaikat, feltétlen odaadást követelnek tőlük, s nem ritkán ellenük ágáló családjaik megtagadására kötelezik tagjaikat. A legtöbb szekta azért alakul, mert valami ellen akarja fordítani az embereket. Lehet ez az adott kormány, vallás vagy bármilyen társadalmi rend. Számukra a lényeg az, hogy egy másik, egy sokkal jobb világot kínáljanak, mint amilyenben az emberek élnek.
Pszichológusok egybehangzó véleménye szerint a szektások 60%-a krónikus érzelmi labilitással és identitászavarral küzd, éppen ezért oly kecsegtető számukra a hamis, de sokak számára vonzó szektaélet.

Középkor és boszorkányok

A középkor emberének nem adatott meg, hogy pszichiáternél vagy fitness termekben vezesse le a felgyülemlett feszültségét. A vásárok területén tartott nyilvános kivégzéseknek és boszorkányégetéseknek azon túl, hogy példát statuáltak a tömegek számára, volt még egy - nem elhanyagolható - szerepe: a nép a gyűlöletét, a sérelmeit egyetlen személyre tudta koncentrálni. Kiabálhatott, pocskondiázhatta a galád boszorkányt, kitombolhatta minden dühét, ami az esetek nagy részében nem fügött össze a bűnös vétkeivel. Végülis mit kiabálhattak volna? Éhezünk? Nyomorgunk? Elegünk van abból, hogy elnyomnak bennünket a gazdagok? Nem. Így maradt a célirányos gyűlölködés: "Máglyára vele", s az eredmény nem maradt el. Az ítélet teljesítése után mindenki elégedetten ment haza.

Hisztéria vagy idegösszeroppanás?

A tudósokat régóta foglalkoztatja a kérdés, hiszen a tömeghisztéria sok esetben nem az, amit önmagában jelent. Sokkal inkább valamiféle lelki összeomlásról van szó, amely a felgyülemlett feszültségtől szabadítja meg az embereket. Egyfajta pszichikai nyomás, amely egy időben, azonos helyen a tömegekre képes hatni.
Ez a közösségi "ösztön" megfigyelhető egyes állatfajoknál is. A lemmingek gyakran megnövekedett populációjukat szabályozzák oly módon, hogy csoportokat alkotva tömegesen a tengerbe vetik magukat, ami a biztos halált jelenti számukra. Ezzel helyet adnak a többieknek, akiket életterük így képes eltartani.

Tömegnyomor és pánik az üzletek előtt

A jelenség azonban nemcsak szekták berkein belül forul elő. Számos áruház és bevásárló központ megnyitásakor tör ki tömegnyomor és forradalmi hangulat, amikor a vásárolni vágyók egymáson átgázolva, felfokozott, már-már gyilkos indulatokkal törtetnek az ajtók felé úgy, mintha az életük múlna azon, hogy bejussanak. Ez lenne az Ígéret Földje? Egy akciós hifitoronyért vagy egy olcsó kenyérpirítóért képesek vagyunk egymást eltaposni, fájdalmat okozni, verekedni?
Érdemes lenne mindenkinek (de legfőképpen az akciók kitervelőinek) elgondolkodniuk azon, hogy az ilyen szituációkban kirobbanó indulatok gyökerei hol keresendők, és mérlegelni, vajon hiperszuper árujuk megér-e annyit, hogy önmagukból kivetkőzött állatokként dühöngjenek az emberek? Az üzleti etikának és a kereskedelemnek is vannak íratlan szabályai - de ezek ilyenkor feledésbe merülnek. Németországban egy sportbolt megnyitóján a meztelenül érkezőknek ingyen vásárlást kínáltak fel. A hisztéria, a káosz és a baleset-sorozatok ott sem maradtak el. Modern marketing - mondhatnánk, ám sokkal inkább az emberek lelketlen, erkölcstelen manipulálásáról és kizsákmányolásáról van szó. Szomorú, hogy egy új lehetőség, egy új áruház megnyitása, az olcsóbb benzin vagy az ígéretes akciók szimbolikusan "mást", "újat" és "jobbat" jelentenek az emberek számára, háttérbe szorítva az élet valódi értékeit. Ez lenne a boldogság?

O.E.


Forrás: Wikipédia

Tömegpszichózis

A tömegpszichózis (vagy tömeghatás) világszemléletet alakító kreativitásellenes társadalmi, politikai és gazdasági modellgyár, generált „közvélekedés”, az ember függés- és utánzásigényére épülő totális marketing-agymosás, a pszichológia kutatási területe.

Jelensége

A tömegpszichózis eredménye, hogy a társadalomban egy szokás normává válik. Sokszor lavinahatás indul el, amely a káoszelmélet része. A nagy francia forradalom eseményei tették világossá a gondolkodás- és politológiatörténet számára, hogy a tömeg nem csupán alakítója, de legalább ilyen mértékben akadályozója és eltorzítója is a történelmi eseményeknek. A legszebb, a tömegek érdekeit is megjelenítő eszmék is elbukhatnak a tömeg érzelmi hullámzásán, befolyásolhatóságán, intellektuális kiszolgáltatottságán, illetve a tömegpszichózis természetrajzán. Ez jól kimutatható a progromok során, vagy a politikai kitelepítettekkel szembeni viselkedés során.

Irodalom

  • Friedlander, Saul: A náci antiszemitizmus. Egy tömegpszichózis története. Budapest, 1996.
  • Kostolany, André: Tőzsdepszichológia - Kávéházi előadások. Budapest, 2000.


A Youtube video-adattárban találtam olyan videókat, ahol karizmatikus pünkösdi közösségben az ún. Szent Szellem-betöltekezést végezték. Ez az a hírhedt őrjöngős-rángatózós állapot. Meg lehet nézni, mekkora tömegpszichózis, milyen megalázó az ember számára, sőt még a gyerekeket sem kímélik. A tömeghipnózis példája:

http://www.youtube.com/watch?v=fhSdOtyERuI&mode=related&search=
http://www.youtube.com/watch?v=NFge6Zo1Xeo
http://www.youtube.com/watch?v=h8pWtpOWQ-k
http://www.youtube.com/watch?v=215C-tadRmk&mode=related&search=
http://www.youtube.com/watch?v=K3vyLDAjzh0&mode=related&search=
http://www.youtube.com/watch?v=aB-iIFV9bEM&mode=related&search=
http://www.youtube.com/watch?v=bO5RVRoE7BA&mode=related&search=
http://www.youtube.com/watch?v=RrauVeBN4ds&mode=related&search=
http://www.youtube.com/watch?v=7d_wYHcY2mc&mode=related&search=
http://www.youtube.com/watch?v=n9GO70P0lGg&mode=related&search=

 

Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG