Anti-szekta: Egy portál az egyre jobban terjedő szekták veszélyeiről - Valamint vallástudományi ismeretterjesztés
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Szektákról általában
 
Segítség, tanácsok
 
Keresztény szekták
 
Álkeresztény szekták
 
Okkultista szekták
 
Fajgyűlölő szekták
 
Ősi szekták
 
Egyéb vallási szekták
 
Üzleti szekták, hálózatok
 
Vallástudományi fogalmak, meghatározások, leírások
 
Magánvéleményeim - Saját írásaim
 
Egyéb: Filozófia
 
Egyéb: Pszichológia
 
Egyéb: Szociológia
 
Egyéb
 
Szektás a családban/ismerősök között
Szektás a családban/ismerősök között
Tudomásod szerint van-e a családodban és/vagy ismerettségi körödben szektás?

Igen, van
Nem, nincs
Nem tudom
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Volt-e már dolgod szektásokkal?
Volt-e már dolgod szektásokkal? Találkoztál-e már szektásokkal?
Csak azt az egyet jelöld be, amelyik eset akár többször is megtörtént!

Igen, az utcán találkoztam velük
Igen, a lakásomba bekopogtattak
Igen, már jártam is szektában
Nem, sosem találkoztam még ilyen emberekkel
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Vallás
Felmérés, hogy az oldalt megtekintők milyen vallásúak?
Te milyen vallású vagy, milyen felekezethez tartozol, milyen világnézeted van?

Római katolikus
Evangélikus
Protestáns
Baptista
Adventista
Pünkösdista
Iszlám
Távol-keleti vallású
Egyéb
Ateista
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Életkor
Felmérés, hogy az oldalt meglátogatók melyik korosztályba tartoznak.
Mennyi idős vagy?

18 év alatti
18-25 év közötti
25-35 év közötti
35-45 év közötti
45-55 év közötti
55-70 év közötti
70 év feletti
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Iskolai végzettség
Felmérés az oldalt meglátogatók iskolai végzettségét illetően.
Milyen iskolai végzettséged van?

8 osztály
Szakmunkásképző
Gimnáziumi érettségi
Szakközépiskolai érettségi
Technikus végzettség (érettségi utáni szakképzés)
Főiskolai
Egyetemi
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Foglalkozás
Felmérés, hogy az oldalt meglátogatók milyen területen dolgoznak
Mely területen dolgozol?

Műszaki (mérnök, technikus, szakmunkás)
Telekommunikáció, informatika
Egészségügy
Idegenforgalom, turizmus
Közigazgatás, pénzügy
Oktatás, kutatás
Nemzetvédelem , büntetésvégrehajtás
Kultúra, művészet
Diák
Nem dolgozik, nyugdíjas
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Politikai hovatartozás
A honlap politikailag semleges, csupán a látogatók politikai irányultságát
hivatott felmérni ez a szavazó box!

szélső jobb
jobb
métsékelten jobb
közép
politikailag semleges
mérsékelten bal
bal
szélső bal
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Végzetes következményekkel járó szélsőségek

Empiria Magazin - Kuliffay Hanna írása

Napi Magyarország - Nézet, 1999. július

Végzetes következményekkel járó szélsőségek

Századvégi elégedetlenség, szorongás, fanatizmus

 

 

 

Minden századvéghez közeledve fokozódik a vallási mezben jelentkező társadalmi elégedetlenség, terjednek a szubkultúrák, megnő a választottakból álló szekták száma és felüti fejét a vakbuzgóság.  Általánosságban növekszik a szorongás, a szélsőségekre való hajlandóság, a fanatizmus.  Megjelennek a próféták, a törvények felett állók, a felsőbb utasításra cselekvők, a forradalmi változást vagy megváltást igérők és az önkéntes mártirok. Bár arányában elenyésző a számuk, mégis figyelnünk kell rájuk, mert túlfűtött érzelmeik, elvágyódásuk, a realitástól való elfordulásuk tragikus kimenetelű tettekre ragadtathatja őket.

 

Az elmúlt évtizedben az Egyesült Államok több szélsőséges ideológiájú megnyilvánulás tanúja volt. A magát prófétának és Jézus reinkarnációjának valló David Koresh, Texas állambeli szektavezér, fegyveres tűzharcot provokált az FBI embereivel, majd közel 60 napi huzavona után híveire gyújtotta erődítményszerű táborhelyüket. Követői közül majdnem százan lelték halálukat a tűzben. Marshall Applewhite, a Mennyek Kapuja nevű szekta főpapja, az “új Messiás”, 38 követőjét akarta átmenteni a túlvilágra a végső pusztulásra kárhoztatott Földről. Mivel csak a lelkük utazhatott az értük jövő üstökös csóváján, közös elhatározásból önként váltak meg a testüktől - rituális keretek között mindannyian öngyilkosok lettek.

 

A "bűnös" kormány figyelmeztetésére egy férfi magánrepülőgépével kamikaze módra megcélozta a Fehér Házat és hajszál híján rázuhant. Egy másik a kerítésoszlop mögül adott le géppisztolysorozatot az elnöki épületre. A másképpen imádkozók figyelmeztetésére  viszont számos afroamerikai templomot gyújtottak fel déli államokban, Kaliforniában viszont két zsinagógát. A legális abortusz gyakorlata ellen tiltakozó vakbuzgó militaristák kórházakat, rendelőintézeteket robbantottak fel, nővéreket, biztonsági embereket sebesítettek meg, 9 orvost, egy felbérelt kísérőt és egy rendőrt öltek meg az “élet szentségére” való hivatkozással. Az államhatalom jelképe, az oklahomai kormányépület felrobbantása 168 áldozatot követelt. A bombatámadás kiötlője és végrehajtója Timothy McVeigh és bűntársa, Terry Nichols isteni ügynöknek tekintették magukat, akik egyik kezükben dinamittal, a másikban a Bibliával harcolnak a szent cél elérése érdekében.

 

S itt a legfrisebb példa. A 21 éves Benjamin Smith, egyetemi hallgató ámokfutása során megölt két férfit és hét másikat súlyosan megsebesített.  Nem véletlenül éppen július 4.-én, a nemzeti függetlenség ünnepén Smith, a fehér faj felsőbbrendűségének híveként előszőr egy chicagói zsinagógából távozókra nyitott tüzet, megsebesítve hat sabbathról hazaigyekvőt, majd a Northwestern University afroamerikai származású volt kosárlabdaedzőjét lőtte agyon, aki békésen sétált gyermekeivel az utcán. Végül két sikertelen próbálkozás után megsebesített egy kelet-ázsiai származású amerikai diákot, majd másnap reggel agyonlőtt egy 26 éves ázsiai egyetemi hallgatót - közvetlen a Bloomington városka metodista temploma előtti téren. 

 

Clinton elnök az eset kapcsán azt nyilatkozta, “Smith  valamiféle vak győlölettel volt mindenki iránt, aki nem volt fehér.” Hozzátette azonban, hogy bár az USA Koszovóban az etnikai gyűlölet ellen harcol, azért hazai tájon is van még tennivaló a faji gyűlölködés ellen. “Mindannyiunknak meg kell vizsgálni, mi is lakozik a szívünk mélyén” - mondta.

 

Az oklahomai tragédia kapcsán írta a Washington Post, bizonyos magukat keresztény patriótának tartó csoportosulások - amelyekkel McVeigh és Nichols is szimpatizáltak - célja, “visszaszerezni az országot a zsidók és liberálisok irányította démonikus kormánytól”. A csoportok ideológiája szerint Amerika hanyatlása nemzetközi konspirációnak tulajdonítható, a zsidóság által irányított "új világrend" kialakításával járó következménynek, amelynek során a tömegek érdekképviselet híján kiszorulnak a hatalomból és fokozatosan elszegényednek. Erre alapozottan ellenségüknek tekintik a washingtoni hatalmi elitet, gyűlölik a bankárokat, a liberális sajtót és a szekuláris közoktatást. Hiszik, hogy a világ megérett a pusztulásra és a Sátán napjai meg vannak számlálva.

 

A Teremtő Világ Egyháza nevű érdekvédelmi szervezet, amely a komoly befolyást nyert kisebbségi érdekvédelmi szervezetek ellenpólusaként jött létre és amelynek Smith is  aktív tagja volt, lényegében hasonló elveken alapul.  A radikális underground mozgalmakról készített egyik dokumentumfilmben Smith úgy nyilatkozott, propagandájuk a vádak ellenére nem rasszista-antiszemita megnyilvánulás, hanem önvédelem, illetve a saját faj védelme – és mint ilyen alapvető hazafias kötelesség.

 

Matt Hale, a szervezet jogot végzett vezetője ugyan elhatárolta magát Smith önkényeskedésétől, odáig azonban nem ment, hogy el is ítélte volna. Smithben azonban volt annyi tisztesség, hogy miután kifejzésre juttatta bénító tehetetlenségérzetét és elhatalmasodó gyűlöletét, nem próbálta jogi csűrés-csavarás útján megúszni a dolgot, hanem magával is végzett.

 

A politikai és társadalmi hátterű elidegenedés csupán személyes, vallási jellegű megnyilvánulásaként a millecentenárium közeledtével sokasodik azoknak az amerikai hívő lelkeknek a száma, akik menettérti helyett egyirányú repülőjegyet vesznek Jeruzsálembe. Felmondják állásukat, eladják a házukat és minden ingóságukat, aztán irány a Szentföld! Tudják, egészen biztosan tudják, hiszen a jóslatok és jelek mind arra mutatnak, Jézus második eljövetele az ezredfordulón bekövetkezik. Az izraeli hatóságok - akiknek megvan a bajuk a maguk ortodox fanatikusaival – már több réveteg, fura, közveszélyesnek tűnő zelótát visszaraktak a repülőre és szépen hazaküldték őket. Helyettük azonban újabb és újabb hullámban érkeznek a csodavárók és az örök életért meghalni vágyók.

 

Addenda:

 

The figure 666 is named the "number of the beast" in the closing chapter of the Bible, the "Book of Revelation," otherwise known as "The Apocalypse of John." Chapter 13, Verse 18 of the book, with its apparent reference to the coming of the Devil -- "his number is six hundred threescore and six" -- has for centuries absorbed meanings its author never intended. There is even a name for the fear of the number: hexakosioihexekontahexaphobia. To celebrate the so-called Devil's Day, Chicago's Internet-based Radio Free Satan hosted a massive party in Los Angeles, while a Netherlands-based evangelical organization called on Christians in 21 countries to hold a 24-hour prayer vigil against Satanic forces. Marketing executives have been quick to cash in on the date, from a special release of the classic horror film The Omen, to conservative US commentator Ann Coulter using the day to release her latest book on "godless liberals". Several Christian websites suggested Tuesday would bring people closer to "the rapture" -- when God calls his Christian faithful up to the heavens, with  www.raptureme.com showing a rise in its "rapture index" to 157. Rumors flew about whether the beast, who is also know as the antichrist according to some apocalyptic theories, would be revealed on the symbolic date. For nearly 2000 years, believers have identified potential antichrists.

Sophie Nicholson: Devil theories spread across Internet on '666'. June 6, 2006.

 

Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség