Anti-szekta: Egy portál az egyre jobban terjedő szekták veszélyeiről - Valamint vallástudományi ismeretterjesztés
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Szektákról általában
 
Segítség, tanácsok
 
Keresztény szekták
 
Álkeresztény szekták
 
Okkultista szekták
 
Fajgyűlölő szekták
 
Ősi szekták
 
Egyéb vallási szekták
 
Üzleti szekták, hálózatok
 
Vallástudományi fogalmak, meghatározások, leírások
 
Magánvéleményeim - Saját írásaim
 
Egyéb: Filozófia
 
Egyéb: Pszichológia
 
Egyéb: Szociológia
 
Egyéb
 
Szektás a családban/ismerősök között
Szektás a családban/ismerősök között
Tudomásod szerint van-e a családodban és/vagy ismerettségi körödben szektás?

Igen, van
Nem, nincs
Nem tudom
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Volt-e már dolgod szektásokkal?
Volt-e már dolgod szektásokkal? Találkoztál-e már szektásokkal?
Csak azt az egyet jelöld be, amelyik eset akár többször is megtörtént!

Igen, az utcán találkoztam velük
Igen, a lakásomba bekopogtattak
Igen, már jártam is szektában
Nem, sosem találkoztam még ilyen emberekkel
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Vallás
Felmérés, hogy az oldalt megtekintők milyen vallásúak?
Te milyen vallású vagy, milyen felekezethez tartozol, milyen világnézeted van?

Római katolikus
Evangélikus
Protestáns
Baptista
Adventista
Pünkösdista
Iszlám
Távol-keleti vallású
Egyéb
Ateista
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Életkor
Felmérés, hogy az oldalt meglátogatók melyik korosztályba tartoznak.
Mennyi idős vagy?

18 év alatti
18-25 év közötti
25-35 év közötti
35-45 év közötti
45-55 év közötti
55-70 év közötti
70 év feletti
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Iskolai végzettség
Felmérés az oldalt meglátogatók iskolai végzettségét illetően.
Milyen iskolai végzettséged van?

8 osztály
Szakmunkásképző
Gimnáziumi érettségi
Szakközépiskolai érettségi
Technikus végzettség (érettségi utáni szakképzés)
Főiskolai
Egyetemi
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Foglalkozás
Felmérés, hogy az oldalt meglátogatók milyen területen dolgoznak
Mely területen dolgozol?

Műszaki (mérnök, technikus, szakmunkás)
Telekommunikáció, informatika
Egészségügy
Idegenforgalom, turizmus
Közigazgatás, pénzügy
Oktatás, kutatás
Nemzetvédelem , büntetésvégrehajtás
Kultúra, művészet
Diák
Nem dolgozik, nyugdíjas
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Politikai hovatartozás
A honlap politikailag semleges, csupán a látogatók politikai irányultságát
hivatott felmérni ez a szavazó box!

szélső jobb
jobb
métsékelten jobb
közép
politikailag semleges
mérsékelten bal
bal
szélső bal
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Lapszemlék, kommentárok, elemzések

Empiria Magazin - Kuliffay Hanna írása

Lapszemlék, kommentárok, elemzések

1997-től 2001-ig

 

A San Francisco Chronicle cikket közölt Stephany Sprague tollából a milleneum kapcsán elszaporodó, világ végét jósló előrejelzéseket illetően. Eredetileg az esszének ötlötték ki a gondolatot, hogy eljön, sőt egyre "közeledik az égi birodalom" aminek illúziójától azóta sem tántorítható el a hivők serege. Kétezer évvel ezelőtt Keresztelő János, Jézus és az apostolok meghiúsult apokaliptikus elvárásait a korai keresztények megvalósulatlan reményei követték. 411-ben a Roma aeterna bukása az egész világ bukását és azonnali isteni beavatkozást feltételezett. Mikor nem következett be, Hippolitus, római teológus és gyakorló pap anno 500-ra jósolta Krisztus visszatértét.

 

    Annak ellenére, hogy  a katolikus egyház 431-ben végül is arra a hivatalos álláspontra helyezkedett, a Messiás visszatérésének dátuma  bizonytalan,  az első millennium idején asztrológiai előrejelzésekre alapozottan ismét  itéletnapra készülődő láz vett erőt Európán. Gyakorlatilag minden centenárium és minden nagyobb katasztrófa idején  világvégi páni hangulat uralkodott el a keresztény országokban. Ez márcsak azért is rendkivüli fenomen James Tabor, a University of North Caroline professzora szerint, mivel bármilyen értékitéletnek alávetve "az apocalyptizmus 100%-os kudarcot produkáló gondolatrendszer".

 

    Charles Mackay 1841-ben számos konkrét esetet rögzitett Rendkivül népszerű téveszmék és a tömegek őrülete cimű klasszikusnak számitó munkájában.  A modern kor is kitermeli a maga téveszméit és őrületeit. Csak nem régen, a 80-as években a tv-evangelista Billy Graham és buzgó hivei, többek között Ronald Reagan, hónapokban számolták a "Halál-angyal" megjelenését. 1980-ban Bob Dobbs, a Church of the Genius nevű karizmatikus vallási kultusz főpapja 1998. július 5.-én reggel 7 órára* jósolta a világvége beköszöntését, amelynek során az űrből érkező, sugárfegyverekkel felszerelt haderők szállják meg a földet és elpusztitanak mindenkit - kivéve természetesen Dobbs hiveit.

 

    1990-ben a New Age (Új Kor) nevű szekta guruja, Elizabeth Clare Prophet és több ezer követője állását feladva, otthonát elhagyva, minden vagyonát felszámolva visszavonult a közösség montanai atombiztos óvóhelyére, amelyet kifejezetten az Armageddon idejére épitettek. Ki tudja, meddig rostokoltak ott? Charles Taylor, református pap és rádió evangélista a hallgatók százezreinek füle hallatára az Öböl-háborút az Armageddont megelőző 7 éves nukleáris háború és világkáosz kezdeti eseményeként itélte meg.  (Jellemző módon sem ő, sem Prophet nem kapott égi fülest az évszázad kiemelkedő eseményét, a Szovjetúnió felbomlását illetően.) 

 

    A sorozatos kudarcok ellenére a második évezredfordulót közvetlen megelőzően az érdeklődés ismét fellendült az eschatológia, a jövő misztikus értelmezése iránt. Chicagóban a DuPaul egyetemen több hetes előadássorozat, filmbemutató és kiállitások keretében mutatták be, hogyan vonatkoztatható az apokalipszis interpretációja a jelenkor eseményeire.    

    “Vannak, akik a gazdasági élet globalizációjában látják az Antikrisztus közelgő uralkodásának előjelét.” – nyilatkozta Paul Boyer történelem professzor, a kurzus egyik előadója. Boyer véleménye szerint 2000-hez közeledve a nemzetközi cégek világuralmi törekvéseit (illetve önző gazdaságpolitikájuk tragikus következményeit, K. H.) a végitélet  előjeleként értelmezők száma egyre szaporodik. Mi  a magyarázat az apokaliptikus viziókra? Anna Clark Bartlett egyetemi előadó szerint: “Mivel az emberek tartanak a bizonytalanságtól, nehéz helyzetben, vagy megmagyarázhatatlan tények elé kerülve végleges megoldást keresnek. Ez odáig is fajulhat, hogy a világ végének eljövetelét akarják siettetni."

Kathleen Norris szerint (Amazing Grace: A Vocabulary of Faith, 1998) "Végül is a remény teszi lehetővé, hogy a nehézségek ellenére végig csináljuk a mindennapokat. Az apokaliptikus viziók rendeltetése pontosan az, hogy reményt nyújtva arra biztassanak, a végén a jó győzedelmeskedik a rossz felett."   

Az évezredeket túlélő irracionalizmus a magyarázat ellenére is megdöbbentő jelenség marad.  Természetesen nem a tudós, a kutató vagy az akadémikus számára.  Robert Bigelow (The Dawn Warriors, 1969) mondja a társadalmi  evolúciós folyamatokról irt rendkivül érdekes könyvében:

"Ahogy a madarak öröklik a fészeképitést, ugyanúgy az emberek öröklik az irracionális gondolatok fabrikálásának fenoménját. Végülis sokkal könnyebb, mint a matematika elsajátitása. . . .  Minden ember hajlamos kétségek nélkül elfogadni annak a csoportnak irracionális  hitvilágát, amelyikbe tartozik.  Úgy tűnik, születési adottság előszeretettel hinni, amit a saját fajtánk olt belénk. Ugyanigy születési adottság az a tendencia, amely más társadalmi közösségek hitvilágát butának, nevetségesnek és irracionálisnak tartja."

    *  Mikor a prófécia nem következett be, Dobbs 1999 július 5.-re, majd, és ez az utolsó nyilvánosan közhírré tett dátum, 2000. július 5-re tette át az Armageddon napját. Amennyiben ezt a cikket az Olvasó el tudja olvasni, akkor természetesen az a próféciája is melléfogás volt.

 

Ingyenes, magyar fejlesztésû online AI kalandkönyvek és szabadulószobák. Regisztrálj és játsz! Garantált szórakozás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ingyenes, magyar nyelvû nyomozós kalandjátékok lebilincselõ történetekkel és grafikával! www.cluequestgame.hu    *****    A nagy nyári melegben hûsöljetek a Vízibálon a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Szobafestõ Budapest területén, legyen szó tisztasági festésrõl, vagy komplexebb munkálatokról, mi rendelkezésre állunk!    *****    Svéd termék a legjobb áron! Regisztrálj vásárlónak és kapj egyszeri 2000 Ft-ot és 15% kedvezményt a katalógusból! Svéd    *****    Azariah - RAMPAPAPAM formabontó verzióban, hallgasd, likeold, mutasd meg a spanodnak is :D    *****    ClueQuest- Új, ingyenes online nyomozós játék! Fejtsd meg a rejtélyt, és találd meg a tettest!Gyere cluequest.gportal.hu    *****    Szobafestõ Budapest    *****    Svéd termékek!Csatlakozz hozzám és kapj 2000,- Ft kedvezményt-15% kedvezmény a katalógus árból!Parfümök, szépségápolás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168